Ethereum Name Service (ENS) Nedir? Hangi Avantajları Sunar?

Ethereum Name Service, isimlendirme sistemi olup, uzun ve komplike olan Ethereum adreslerini rahat okunabilecek bir formata dönüştürerek adreslerin kullanılmasını ve hatırlanmasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir projedir. Ethereum Name Service’nin yerel kripto para birimi ENS’dir. Bu yazımızda Ethereum Name Service (ENS) nedir, Ethereum Name Service (ENS) ne işe yarar, Ethereum Name Service (ENS) avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Ethereum Name Service (ENS) Nedir? Ne İşe Yarar?

Ethereum adreslerini incelediğimizde uzun ve karmaşık olarak kurgulanan harf ve rakamlardan oluştuğunu görülmektedir. Bu ise adres paylaşımı gerektiren işlemlerde süreci zorlaştırmaktadır. Bir makine için bu adresini okumak anında gerçekleşse de insanlar özelinde bunu anında başarabilmek mümkün değildir. Üstelik kripto para transferlerinde adres belirtiminin kopyala yapıştır şeklinde değil de, manuel olarak gerçekleştirileceği taktirde yanlış işlem gerçekleştirebilme ihtimali de yükselmektedir. Ethereum adreslerindeki komplikasyonu fark eden Ethereum Name Services, bu probleme bir çözüm olmak için geliştirildi.

Günümüzde birinin aranması gerektiğinde rehberden isminin seçilmesi ve arama butonuna basılması yeterlidir. Çünkü telefon numaralarını akılda tutmak ve her seferinde numara girerek arama işlemi gerçekleştirmek kolay bir işlem değildir. Bu örneği çoğaltmak gerekirse; ICRYPEX’ in web sitesini ziyaret etmek istediğimizde www.icrypex.com’a gitmek yerine bu işlemi rakamlardan oluşan IP adresi ile gerçekleştirmek çok daha zor olacaktır. Ethereum adreslerinin de 42 karakterden oluştuğunu düşünüldüğünde, burada da benzer bir durum söz konusudur.

Ethereum Name Service sayesinde, bir Ethereum adresine kripto para gönderilmek istendiğinde 42 karaktere başvurmak yerine transferyap.eth gibi bir alan adıyla bu işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Alan adını kaydettirmek içinse bir sıcak cüzdana sahip olunması yeterlidir. Ethereum Name Service projesi, bu yetkinliğiyle sadece transfer işlemlerinin kolaylaştıran bir güç değil, blokzincirin benimsenmesine de katkı sağlayan bir pozisyondadır.

Ethereum Name Service’de tüm süreç kontrolden uzak ve otomatik olarak akıllı sözleşmeler üzerinden işler. Ayrıca Ethereum Service’de bir alan alanı sahip olunması, o alan adıyla alakalı alt alan adlarının da oluşturulabileceği anlamına gelir. Örneğin; icrypex.eth gibi bir alan adı alınırsa, günlük etkinliklerin paylaşılması için de blog.icrypex.eth gibi bir alan adı alınabilir. Başka bir açıdan bakılacak olunursa, .eth alan adları sansüre karşı dayanıklıdır. Mesela herhangi bir merkezi yapı tarafından .eth alan adı yasaklanamaz.

Bir ENS alan adı benzersizdir ve bu benzerlik ERC-721 NFT’ler ile dile getirilir. Böyle düşünüldüğünde de Ethereum Name Service, NFT’leri de kapsar. Ethereum Name Service sayesinde NFT’ler başka birine devredilerek veya satılarak ticareti gerçekleştirilebilir. Bu, alan adlarının devredilmesi veya satılması noktasında da aynı şekilde işler.

Ethereum Service’nin yerel kripto para birimi olan ENS’nin kullanımı ise, alan adı oluşturma ücretlerinin ödenmesi ve yönetişim süreçlerine katılım gösterilmesini kapsar.

Ethereum Name Service (ENS) Hangi Avantajları Sunar?

Ethereum Name Service, kullanıcıların kripto varlıklarını daha kullanıcı dostu ve hatırlanması kolay isimlerle temsil etmelerini sağlamak için sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir.

Kullanıcı Dostu İsimlendirme:

Ethereum Name Service, karmaşık kripto para cüzdan adresleri yerine kolay hatırlanabilir isimler kullanılmasını sağlar. Örneğin, “topcrypto.eth” gibi bir isim kullanılarak, Ethereum adresi daha kullanıcı dostu bir şekilde temsil edilebilir.

Esnek Alan Adı İşlemleri:

Ethereum Name Service, .eth uzantılı alan adları üzerinde işlem yapmayı sağlar. Bu alan adları, herhangi bir geleneksel alan adı uzantısında olduğu gibi kaynaklara atanabilir, satılabilir ve devredilebilir.

Çoklu Varlık Desteği:

Ethereum Name Service, sadece Ethereum adreslerinden ziyade tüm kripto varlıklarını da kapsar. Yani Bitcoin cüzdan adresi Ethereum Name Service üzerinde kaydedilebilir ve kullanılabilir.

Geri Dönüşüm ve İade İmkanı:

Ethereum Name Services üzerinden alınan alan adlarının istenildiği zaman geri döndürülmesi veya iade edilmesi mümkündür. Bu sayede, yanlışlıkla satın alınan bir alan adını geri verilebilir veya değiştirilemez bir işlem yapılmadan önce geri dönüş şansına sahip olunabilir.

Ethereum Name Service (ENS) Nasıl Çalışır?

Ethereum Name Service’nin nasıl çalıştığını anlamak için kayıt ve isim altındaki işleyişe bakmak faydalı olacaktır.

Kayıt

İlk olarak, Ethereum Name Service içerisinde kaydedilen tüm alan adlarının bir sahibi vardır. Bir alan adı sahibi kendi inisiyatifinde bu alan adını birine devredebilir. Bir alan adını satın almak isteyen kişi o alan adının “tescil ettiren” pozisyonundadır. Çünkü o alan adını Ethereum Name Service’ye kaydettirmesi gerekir. Bir alan adının kim tarafından kaydettirildiği, sahipliği, izlenmesi ve süreci Ethereum Name Service’de “kayıt” başlığı altında yürütülür.

Alt alan adları “kayıt memurları” adı altında akıllı sözleşmeler tarafından tahsis edilir ve bu kayıt memurları ana kayıt memurlarının yönetimindedir. Ethereum Name Service içerisinde değiştirilmeleri mümkündür ve kayıt sahibi tarafından referans gösterilebilirler. Bir kayıt memuru, bir alan adı kaydını başka bir hesaba aktarabilir. Ayrıca, bir kişinin belirli bir alan adını geri almak istemesi durumunda kayıt memurları bunu yapabilir.

İsimler

Bir alan adına sahip olmakla bir tescile sahip olmak arasında fark vardır. Bir “isim” Ethereum Name Service’nin “ahmet.eth” gibi belirli bir alan adını tanımlaması için bir yol görevi görür.

Ethereum Name Service’de kayıtlı alan adlarını işlemek için kullanılan algoritmaya “namehash” denir. Namehash, Ethereum Name Service (ENS) tarafından kullanılan bir özel bir kriptografik karma fonksiyonudur. ENS’de kullanılan alan adlarının benzersiz bir kimlik bilgisine dönüştürülmesi için kullanılır. İsim karması devreye girer. Çünkü insan dostu isimler, yalnızca sonlu uzunlukta 256 bitlik kriptografik karmalarla çalışan Ethereum Name Service sisteminde değiştirilir. Hash’i isimden türetmek ve yine de alan adının hiyerarşik özelliklerini korumak istenirse, bir namehash kullanılır.

İsimlerin bu şekilde gösterilmesi Ethereum Name Service’ye özeldir. İsim karması devreye girmeden önce, isimler ilk olarak normalleştirilmelidir. Bu noktada da büyük ve küçük harfli isimler eşit olarak ele alınır. Namehash işlemi, tüm kullanıcıların Ethereum Name Service’de bulunan adlar ve etki alanları hakkında aynı görünüme sahip olmasını sağladığı için önemlidir.

Ethereum Name Service’nin Kurucuları Kimlerdir?

Nick Johnson, Ethereum Name Service’nin kurucusu

Ethereum Name Service, 2016 yılında Nick Johnson öncülüğünde oluşturulmuş ve 2017 yılında piyasaya sürülmüştür.

Nick Johnson, Ethereum Name Service’nin kurucusu ve baş geliştiricisidir. Canterbury Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü mezunu olan Nick Johnson, kariyer hayatının ilk altı yılını yazılım mühendisi ve web geliştirici olarak 4 farklı firmada çalışarak geçirmiştir. Ardından yolları Google ile kesişen Nick Johnson, bu şirkette site güvenilirlik mühendisliği, geliştirici programlar mühendisi olmak üzere 2 ayrı pozisyonda toplam 5 yıl boyunca görev almıştır. Sonrasında ise yaklaşık iki buçuk yılını 3 farklı şirkette platform mühendisi ve yazılım mühendisi olarak çalışarak geçirdikten sonra Ethereum Vakfı’nda yazılım mühendisi olarak 2 yıllık bir geçmişe sahip olmuştur.

Ethereum Name Service (ENS) Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Ethereum Name Service (ENS) hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.

ENS token midir? Yoksa coin midir?

Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. ENS, kendi blokzincirine sahip olmadığı için tokendir.

ENS token hangi blok zincir üzerindedir?

ENS token, Ethereum blokzinciri üzerinde ERC-20 standartlarına uygun olarak oluşturulmuştur.

ENS token madenciliği yapılıyor mu?

ENS madenciliği yapılmamaktadır.

ENS token nasıl alınır?

ENS token satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra ENS token dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle;

Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın