3. Bitcoin Halving Gerçekleşti, Peki Şimdi Ne Olacak?

Dört yılda bir gerçekleşen bitcoin yarılanmasının üçüncüsü 12 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Yarılanmayla birlikte her 10 dakikada bir dolaşıma giren blok ödülü 12,5’ten 6,25 bitcoine düştü. Bu nedenle, yarılanma öncesi günlük üretilme miktarı olan 1800 bitcoin yerine 900 bitcoin olacak. Genel olarak bakıldığında tedarik azalması sınırlandırılmış olan dolaşımdaki bitcoinlerin daha çok talep görmesini sağlar.

Bitcoin yarılanma mekanizması aslında tedarik sınırlandırması oluşturmak için Satoshi Nakamoto tarafından planlanarak protokole entegre edildi. Tedarik sınırlandırılması, dolaşımda bulunan bitcoinin enflasyon oranını keskin bir şekilde düşürmekte.

Bitcoin Popülerliği

Google Trends verilerine göre bitcoin konu başlığının araştırılmasında halving öncesinde yoğun bir artış gözlemlendi. En çok araştırılan 10 ülkeden 7’sinin Avrupa bölgesinden oluşu dikkat çekti. Trend olan ülkeler arasında en şaşırtıcı ülke ise Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Nijerya olarak gözlemlendi. 

Yarılanma öncesi her ne kadar fiyat açısından düşüş gözlemlenmiş olsa da geçmiş yarılanma süreçlerinin ardından periyodik yükselmeler görülmüştü fakat bilindiği kesin bir senaryo çizmek mümkün değil. 

Bitcoin Madencilerinin Son Durumu Ne Olacak?

Madencilik, bilgi işlem kaynakları olan madencilerin ağa katkıda bulunmasının ödülü olarak dolaşıma yeni bitcoinler kazandırılmasını ifade eder. Ağda bulunan madenci sayısı artar veya azalırsa, ağda blok oluşturma süresini tam olarak 10 dakika kabul ettiğimiz takdirde, 2 haftada veya eş değeri 2.016 blokta bir bitcoin madenciliği yapmanın zorluğunu düzenler. Yapılan düzenlemeye göre hash oranını düşürür veya artırır. Yarılanmanın ardından bazı madencilerin madencilik yapmayı bırakmalarıyla hash oranının düşmesi, sistem güncellemesine kadar olan süreçte zorluk aynı kalacağı için işlemlerde gecikmelere yol açabilir. 3. yarılanma öncesi madencilerin daha çok kazanç sağlamak için olabildiğince çalışmalarıyla hash zorluk rekorunun da kırıldığı gözlemlendi. Bulunduğumuz durum göz önüne alındığında ise maliyeti artan madenciler sistemden çekilirse mekanizma hash oranını düşürecektir. Dolayısıyla madencilik daha kolay olacağı için cihazların güç tüketimi azalarak işlem hacmi artış gösterir. Yine bloklar 10 dakikada oluşur fakat bitcoin madenciliği daha az maliyetli olur.


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın