Kripto Paralarda Fibonacci Nedir?

Leonardo Pisano ya da bilinen adıyla Fibonacci orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilmektedir. İtalyan matematikçi bir problem üzerinde çalışmalar yaparken bu sayıları bulur ve bu sayı dizisine kendi adını verir. Fibonacci Dizisi, her sayının bir önceki sayı ile toplanması sonucu elde edilen bir sayı dizisidir. Bu dizide yer alan sayıların özelliği, dizide yer alan sayıların bir önceki sayıya bölümünün bizleri altın orana yaklaştırıyor olmasıdır. Peki nedir bu altın oran diye soracak olursak, varlıkların görüntüsünün parçaları ile uyum dengesini sağlayan matematiksel ve geometrik hesaplamaya altın oran denir. Örnek verecek olursak, parmaklarımızın üst boğumundan alt boğumuna oranı bizleri altın orana yaklaştıracaktır. Bu oran şayet altın orana ne kadar yaklaşırsa estetik açıdan kusursuz hale geldiğini bizlere göstermektedir.
 

Kripto paralarda fibonacci gorsel bir
 

Fibonacci dizisinin her sayının kendinden önceki iki sayı ile toplanması sonucu elde edildiğini söylemiştik. Fibonacci Dizisi aynı zamanda sonsuz bir sayı dizilimine sahiptir.

Fibonacci serisinin önemini kavrayabilmemiz için altın orandan bahsettikten sonra sayılar üzerinden devam edelim. Fibonacci dizisi 1 rakamı ile başlamak durumunda değildir. Herhangi bir rakam ile seriye başlanabilir. Örneğin; 0-1-1-2-3-5-8-13-bir Fibonacci Dizisidir ancak, 4-4-8-12-20-32-52-84 olarak da devam edebilir. Bu dizilimde teknik analizde en çok kullanılan oran 1.618 oranı karşımıza çıkıyor. Bu oran seri içerisinde her sayının bir önceki sayıdan yaklaşık 1.618 kat daha büyük çıkmasıyla karşımıza çıkmaktadır.

 

Düzeltme Seviyeleri

Fibonacci Düzeltme Seivyeleri

Fibonacci düzeltme seviyeleri bir grafikte kullanıldığı zaman bizlere destek ve direnç seviyelerinin dışında, düzeltme seviyeleri, giriş ve çıkış hedefleri ve kayıp durdurma noktaları gibi önemli verileri belirlemekte kullanılabilmektedir.

Finonacci’yi bizler finansal varlıkların geleceği değeri tahmin etmekte kullanırız. Teknik analizde genel olarak 1.618 ve 1.232 oranlarını kullanmaktadır. Ele alacağımız zaman aralığında en düşük fiyat ile en yüksek fiyat seviyesini veri olarak alırız. Bu verilerin sonucunda bizler fiyat hareketlerinin hangi yönde seyir edebileceği konusunda beklentiler elde ederiz. Fibonacci, oluşacak trendi belirlemede yardımcı olabilecek analizleri bizlere sunmaktadır. Bunları yaparken %0, %23,6, %38,2 %61,8, % 78,6, %100 oranlarını esas alır. Bu seviyeler yatırımcılara önemli seviyeleri tahmin etmeye yardımcı olur. 

Fibonacci Geri Çekilmesi

Teknik analizde Fibonacci geri çekilme seviyeleri genelde tepe ve dip noktaları arasındaki dikey mesafenin, Fibonacci oranları tarafından bölünmesi ile elde edilir. Bu oranlar grafiği yatay olarak keserler. Bu yatay çizgiler bizlere destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesinde yardımcı olur. Bu yöntemi kullanan yatırımcılar, oluşabilecek fiyat hareketlerinin Fibonacci geri çekilme seviyelerinin birinde gerçekleşeceğini öngörürler. Dip ve tepe noktalarını 1’den fazla ise her noktayı teker teker denememiz gerekir. Bu noktalardan hangisinin daha doğru sonuçlar vereceğine karar verirken hangi fiyat dönüşlerinin daha tutarlı çalışırsa o noktalar ile çalışmamız gerekir.


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın